Χρωματολόγιο

ΒΑΦΕΣ ΑΝΟΔΙΩΣΗΣ

Ανοδίωση είναι ηλεκτροχημική διαδικασία που μετατρέπει την επιφάνεια του μετάλλου σε μια ανθεκτική προς τη διάβρωση και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως είναι οι περιοχές όπου είναι κοντά σε θάλασσα. Στην Ελλάδα κρίνετε απαραίτητη η ανοδίωση διότι υπάρχει πληθώρα περιοχών με δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η ανοδίωση επιτυγχάνεται με την εμβάπτιση του αλουμινίου σε μπάνιο με διάλυμα ηλεκτρολύτη οξύ . Η κάθοδος είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό της δεξαμενής ανοδίωσης (ηλεκτρόδια). Το αλουμίνιο που λειτουργεί ως άνοδος, έτσι ώστε τα ιόντα οξυγόνου να απελευθερώνονται από τον ηλεκτρολύτη σε συνδυασμό με τα άτομα αλουμινίου στην επιφάνεια του τμήματος του αλουμινίου. Η ανοδίωση είναι ελεγχόμενη οξείδωση.

Στην ανοδίωση η προστασία που προσφέρουμε στο αλουμίνιο δεν είναι πρόσθετο στρώμα προστασίας όπως είναι η ηλεκτροστατική βαφή και η υγρή βαφή αλλά ενσωματώνεται η προστασία στην επιφάνεια του μετάλλου 'τρώγοντας' το οξειδίου του αλουμινίου δημιουργώντας το στρώμα προστασίας.

Αυτό το στρώμα μπορεί να μετρηθεί με μετρητής πάχους βαφής κατάλληλο για μέταλλα που έχουν υποστεί ανοδίωση και η μονάδα μέτρησης είναι mm.

H κατηγοριοποίηση των προϊόντων προς ανοδίωση γίνεται με γνώμονα το που θα τοποθετηθεί το μέταλλο δηλαδή αν θα είναι σε εσωτερικό χώρο ή εξωτερικό και σε τι συνθήκες. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα το μέταλλο να χρωματιστεί είτε με ηλεκτροχημική μέθοδο είτε με οργανικά χρώματα και εμβάπτιση σε μπάνιο.

Το τελευταίο στάδιο παραγωγής ανοδιωμένων προφίλ είναι το σφράγισμα των πόρων που δημιουργήσαμε με την ηλεκτροχημική μέθοδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κρύο ή ζεστό σφράγισμα.

 

 

 ΧΡΩΜΑΤΑ "RAL"

Όταν μιλάμε για “χρώματα RAL” δεν αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν για βάψιμο αλλά σε μία κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται ώστε να μπορούμε να αναφερθούμε σε ένα απολύτως συγκεκριμένο χρώμα με τον κωδικό του (μία ανάγκη που προέκυψε ώστε ο τεχνικός κόσμος να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί υποκειμενική ορολογία τύπου “ιβουάρ”, “σαμπανιζέ”, “σωμόν” κλπ).

Το χρωματικό σύστημα RAL δημιουργήθηκε από το Reichsausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung (RAL) – έναν οργανισμό που ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1925 στο Βερολίνο και που από το 1980 ονομάζεται RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V.. Στόχοι του συγκεκριμένου οργανισμού ήταν η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών αλλά και η προστασία των καταναλωτών μέσω της θέσπισης τυποποιήσεων, κανονισμών, δοκιμών και ελέγχων για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ένα από τα πρότυπα του συγκεκριμένου οργανισμού ήταν και ένας κατάλογος 40 χρωμάτων που κυκλοφόρησε το 1927 ως RAL 840 και αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που σήμερα, ως RAL CLASSIC παραμένει ένα από τα πλέον διαδεδομένα χρωματολόγια.

ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΟ "RAL CLASSIC"

Πρόκειται για το αρχικό και, ακόμη, πλέον διαδεδομένο χρωματολόγιο του οργανισμού RAL.

Η πρώτη υλοποίησή του ήταν το 1927, με την ονομασία RAL 840, και περιελάμβανε 40 χρώματα. Την δεκαετία του 1930 οι κωδικοί των χρωμάτων έγιναν τετραψήφιοι για όλα τα χρώματα και η ονομασία άλλαξε σε RAL 840-R. καθώς όλο και περισσότερα χρώματα προστίθονταν στο χρωματολόγιο, αυτό αναθεωρήθηκε πάλι το 1961 και μετονομάστηκε σε RAL 840-HR, περιλαμβάνοντας πλέον 210 χρώματα. Την δεκαετία του 1960, στα χρώματα του χρωματολογίου αντιστοιχίστηκαν και περιγραφικές ονομασίες. Σημειωτέων ότι το χρωματολόγιο RAL 840-HR αφορά 210 ματ (matte) χρώματα. Έτσι, την δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε και το χρωματολόγιο RAL 841-GL που περιελάμβανε 193 γυαλιστερά (glossy) χρώματα.

Αυτή τη στιγμή, το χρωματολόγιο RAL CLASSIC περιλαμβάνει 210 χρώματα: 188 απλά, 2 μεταλλικά, 5 φωσφοριζέ και 15 περλέ. Το πρώτο ψηφίο του τετραψήφιου κωδικού είναι δηλωτικό της οικογένειας στην οποία ανήκει το χρώμα (1: κίτρινο, 2: πορτοκαλί, 3: κόκκινο, 4: ιώδες, 5: μπλε, 6: πράσινο, 7: γκρι, 8: καφέ, 9: μαύρο & άσπρο).Πλην των μεταλλικών χρωμάτων RAL 9006 & RAL 9007, τα υπόλοιπα χρώματα της σειράς RAL CLASSIC έχουν πολύ αυστηρά καθορισμένους χρωματικούς τόνους.

 

ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΞΥΛΟΥ "ΛΕΙΕΣ"

ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΞΥΛΟΥ "ΣΑΓΡΕ"

TOP